De 10 voordelen van programmamanagement

“Veranderen doe je niet zomaar. Er moet een goede reden zijn om te veranderen. Er moet een geaccepteerd beeld zijn van de oplossing. De belangrijkste mensen in de organisatie moeten er voor zijn. Anderen moeten het ook zien zitten. Je moet er zelf bij betrokken zijn. Je moet het zelf ook willen en het niet opgedragen krijgen. Het moet snel resultaten opleveren en het moet verankerd worden in de dagelijkse manier van werken. Alleen dan zullen veranderingen ook daadwerkelijk worden doorgevoerd en ook daadwerkelijk hun meerwaarde op lange termijn voor de organisatie bewijzen”. - Bert Hedeman
programmamanagement

De voordelen van programmamanagement komen voort uit:

  1. Het opzetten door de investerende organisaties van een tijdelijke, aangepaste structuur, om de veranderingen gecoördineerd vorm te geven en te managen.
  2. Het identificeren van belangrijke beslispunten en doordacht te beslissen op basis van actuele informatie.
  3. Het permanent monitoren van de wisselwerking met de interne, externe omgeving en het ecosysteem en het programma bijsturen in functie van evoluties.
  4. Oog hebben voor het realiseren van betrokkenheid bij stakeholders.
  5. Het ontwerpen van het toekomstig operationeel model met relevante deelaspecten in lijn met strategische prioriteiten en het business model.
  6. Het identificeren van de te overbruggen kloof om van de huidige (as-is) naar de gewenste (to-be) toestand te stappen.
  7. Het opstellen,  uitgaand van het ontwerp, van een haalbaar, levensvatbaar en iteratief plan met incrementele realisatie van baten en veilige intermediaire landingspunten.
  8. Een geleidelijke overgang van het huidige naar het nieuwe operationeel model aan een haalbaar tempo.
  9. Een effectieve realisatie van baten door batenmanagement en het plannen en monitoren van de transitie met oog voor de continuïteit van de bestaande werking.
  10. Een gericht en efficiënt beheer van middelen, interacties en andere risico’s.

Meer info?

Onze collega helpt je graag verder!

Francis Manas
Francis Mañas
Senior consultant / trainer