De synergie van Lean en Six Sigma: wat omvat Lean Six Sigma?

Er zijn heel wat elementen waarop een bedrijf kan inzetten om een concurrentieel voordeel te blijven behouden. Het structureel verbeteren van bestaande producten en processen is zo'n element waarmee men echt het verschil kan maken. Welkom in de wereld van Lean Six Sigma.
Wat omvat Lean Six Sigma?
06/10/'23
 

Lean Six Sigma omvat twee begrippen: "Lean" enerzijds en "Six Sigma" anderzijds. Belangrijk om weten is dat beide termen een totaal verschillende oorsprong en invalshoek hebben, maar elkaar versterken als ze gecombineerd worden toegepast.

Lean is een filosofie die erop gericht is om de waarde voor de klant te maximaliseren, terwijl alle aanwezige verspillingen zoveel mogelijk worden teruggeschroefd. Hierbij wordt er gefocust op de waardestromen. Dit zijn de processen die effectief waarde leveren voor de klant. Het doel van deze focus is om ervoor te zorgen dat deze processen effectief zijn en vervolgens die processen ook efficiënter te maken.

Six Sigma daarentegen is een projectgedreven methodiek om de variatie in diezelfde processen op een gestructureerde manier te reduceren. Dit veronderstelt een aanpak die sterk gebaseerd is op feiten, cijfers en statistiek en volgt het mantra: een systeem moet je eerst begrijpen vooraleer je het kan beheersen.  

Zowel Lean als Six Sigma focussen op het verbeteren van de processen en het creëren van meer waarde voor de klant. Wanneer beiden gecombineerd worden, creëren ze een versterkend effect in verbeterprojecten.
 

Verschillende vaardigheidsniveaus
 

Binnen Lean Six Sigma wordt er projectmatig aan procesverbetering gewerkt met speciaal daarvoor opgeleide projectleiders en duidelijk toegewezen rollen.

Ten eerste heb je de Black Belt, die na een doorgedreven opleiding in de methodiek, de technieken en vooral de analytische en statistische technieken, in staat is als om als projectleider diverse soorten verbeterprojecten aan te pakken.

De tweede soort projectleider is de Green Belt, die een minder ver doorgedreven opleiding heeft genoten betreffende de analytische en statistische technieken. Dit stelt de Green Belt in staat om iets minder complexe problemen en processen aan te pakken en te verbeteren. Vaak is het aangewezen om zo iemand te laten bijstaan door een Black Belt, vermits soms een aantal technieken vereist zijn in het verbeteringsproject die niet tot de expertise van een Green Belt behoren.

Een derde rol is die van de Yellow of Orange Belt. Dit is geen projectleider van een verbeteringsproject, maar iemand die als teamlid participeert in een Green Belt of Black Belt project.

Tot slot is er in sommige organisaties ook nood aan een vierde rol, de Master Black Belt. Deze selecteert en definieert - samen met het managementteam - de diverse Lean Six Sigma projecten. Hij fungeert als coach, mentor en expert voor de Black Belts, verzorgt de interne opleidingen en kan tevens de rol van projectleider opnemen voor complexe verbeterprojecten.

Meer info?

Onze collega helpt je graag verder!

Jan Libbrecht
Jan Libbrecht
Senior consultant / trainer