AS 9100 voor luchtvaart, ruimtevaart en defensie, een norm zonder geheimen voor Amelior

Amelior is thuis in luchtvaart, ruimtevaart en defensie en ondersteunt bedrijven bij de implementatie, het trainen en het intern auditeren van AS 9100.
AS 9100

Wat is AS 9100?

AS 9100 is één van de normen die de 'International Aerospace Quality Group' (IAQG) ontwikkelt ter ondersteuning van de luchtvaart-, ruimtevaart- en defensie-industrie.

De certificeerbare norm volgt de ISO 9001-norm, maar legt op veel plaatsen de lat hoger omdat deze industrie gekenmerkt is door hoge ontwikkelings- en productiekosten en er een hoog risico verbonden is aan haar eindproduct. Daarom is het de bedoeling dat de volledige logistieke keten van de luchtvaart-, ruimtevaart- en defensie-industrie de AS 9100-eisen implementeert.

Het is niet ongebruikelijk dat men AS 9100-gecertificeerd moet zijn vóór men aan deze sector producten en diensten mag leveren

De rol van de International Aerospace Quality Group

Een 30-tal belangrijke luchtvaart-, ruimtevaart- en defensiebedrijven, waaronder Airbus, ArianeGroup, Boeing, Dassault-Aviation, Embraer, Fuji, Kawasaki, Northrop Grumman, Rolls-Royce, Saab, Sonaca, Thales ... geven structuur aan de International Aerospace Quality Group. Deze Belgische vzw met haar kantoor in Brussel is georganiseerd in 3 sectoren, AAQG voor het Amerikaans continent, EAQG voor Europa, het Midden-Oosten en Rusland, en APAQG voor Azië en Oceanië. Elk van die sectoren is verantwoordelijk voor het beheer van de norm in haar regio. Daarom bestaan er ook 3 normen: AS 9100, EN 9100 en JISQ 9100. Inhoudelijk zijn de normen volledig gelijk. De prefix duidt enkel op de sector waar de norm wordt beheerd, respectievelijk Amerika, Europa en Azië-Pacific. Het AS 9100-certificaat is dus wereldwijd geldig. Een certificatie volgens AS/EN/JISQ 9100 wordt erkend door Nadcap ®.

Wat kan Amelior betekenen?

Amelior heeft een internationale expertise in deze materie en biedt begeleiding, bedrijfsinterne training en interne audits aan dankzij onze consultant Dirk De Paepe.

Meer info?

Dirk De Paepe
Dirk De Paepe
Consultant / trainer