Procesmanagement in de zorg

Steven De Baere volgde in 2020 de opleiding Certified Business Process Manager. Hij is Chief Nursing Information Officer en projectleider EPD² bij GZA Ziekenhuizen in Antwerpen. De Chief Nursing Infomation Officer is een brugfunctie tussen het verpleegkundig departement enerzijds en het ICT departement anderzijds. Hier wordt continu de verstaalslag gemaakt tussen verpleegkundige en paramedische werkprocessen en ondersteunende software en digitalisering. Bovendien werkt hij als projectleider EPD² met een team rond de digitale transformatie van het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD).
steven de baere

Steven, je volgde de opleiding CBPM ( Certified Business Process Manager) bij Amelior. Kan je meer over vertellen over je motivatie hiervoor?

Vanuit de samenwerking tussen GZA Ziekenhuizen en ZNA ontstond de noodzaak aan een overkoepelende benadering voor beide organisaties. Procesmanagement is binnen de zorg een ‘uit te werken’ domein dat perfect inspeelt op de impliciete vraag van de ziekenhuizen. Dit is bijvoorbeeld nodig voor ons EPD² project, de grootse EPD implementatie ooit in de Benelux. Hiervoor moeten we continu de vertaalslag maken van onze toekomstige eindgebruiker naar de inrichting van de software. Denken in processen is essentieel voor dit project.

En waarom koos je voor Amelior?

Vanaf het eerste contact met Amelior gaat alles bijzonder vlot. De communicatie is snel, ter zake en de intake gebeurt zowel met de cursuscoördinator als met één van de lesgevers. Dat gaf me onmiddellijk het vertrouwen dat ik hier juist zat.

Wat zijn volgens jou de sterke punten van deze opleiding? Of wat maakt deze opleiding uniek?

De grote sterkte van deze cursus is de brede benadering van het concept ‘procesmanagement’. De modules leggen de link met strategie, risicomanagement, change en transitie, ICT, LEAN, organisatiematuriteit… Dit heeft als gevolg dat cursisten naast praktische vaardigheden ook een bijzonder groot inzicht krijgen in de eigen organisatie en de mechanismen die daarbinnen spelen. Clichématig maar terecht: er gaat echt een nieuwe wereld open!

Alle lesgevers voeren al jaren uit wat ze leren –op het hoogste niveau- en hebben daardoor een zeer brede expertise opgebouwd. Deze expertise wordt gedeeld met de cursisten en break-outs tijdens de opleiding zorgen dat er opvallend veel aandacht is voor onze eigen context.

Het pakketje klopt: inhoud én aanpak, volledigheid én toepasbaarheid. Voor een volgende opleiding kom ik zeker terug bij Amelior!

Wat is er sinds het volgen van de opleiding veranderd?

Het denken in processen maakt dat we nu veel meer kunnen sturen op de samenhang van de inrichting en dat we tussen ZNA en GZA veel meer gealigneerd zijn. We zijn al meer dan twee jaar bezig met de procesharmonisatie tussen beide organisaties, wat maakt dat er zeer sterke kaders zijn voor meer dan 400 werkgroepleden die met de inrichting bezig zijn.

Ondertussen hebben we 5 vaste Business Proces Analisten in dienst. Zij ondersteunen 16 proceseigenaren die ieder waken over een sleutelproces binnen het ziekenhuis. De rol van proceseigenaar is meer een meer geborgd binnen de organisatie en zal belangrijk zijn voor de strategie van het Netwerk.

Op gebied van architectuur, procesmanagement, projectmanagement en transitiemanagement heeft het EPD² voor een significante sprong gezorgd binnen ZNA en GZA.

Let op, ik heb dit zeker niet alleen gedaan. We hebben zeer veel capabele mensen binnen beide organisaties die al deze topics ondersteunen en uitdragen, ook vanuit de directie en het programmamanagement EPD². Maar dankzij de CBPM heb ik steeds kunnen meedenken en meepraten, waardoor ik trots ben dat ook ik mijn stempel op dit verhaal kan drukken.

En dat heeft bijzonder bijgedragen in waar ik nu sta.

Aan wie zou u deze opleiding aanraden en waarom?

De cursus heeft bijzondere meerwaarde voor organisaties die structureel aan de slag willen met hun processen. Dit kan zowel op strategisch als op operationeel niveau. De opleiding is aan te raden voor managementfuncties, projectleiders, business- en ICT analisten.