Food Defense

Tips en trics om uw voedingsbedrijf te beschermen tegen kwaadwillige acties
Eerst volgende opleiding: dinsdag 18 mei 2021
Lokeren
Bekijk alle data & locaties

Waarom dit thema?

Food defense is het beveiligen van het voedingsbedrijf tegen kwaadwillige acties, die de veiligheid van een levensmiddel bedreigen, zoals bijvoorbeeld opzettelijke besmettingen. Dit in tegenstelling tot HACCP, waarbij ook sprake is van voedselveiligheid, maar hier wordt uitgegaan van onopzettelijke besmettingen.

Het grote verschil is dus dat er bij HACCP geen sprake is van kwaad opzet, bij food defense wel. In het recente verleden hebben zich al meermaals incidenten voorgedaan waarbij bijvoorbeeld bewust rattengif in dessertjes werd gedaan, kwik in sinaasappels werd gespoten of naalden in aardbeien werden gestoken.

Opzettelijke besmetting van ons voedsel kan rampzalige gevolgen hebben. In de Verenigde Staten is hier een wettelijke kader voor gecreëerd, in Europa nog niet. Maar ook Europese bedrijven komen in aanraking met food defense, bij export naar de Verenigde Staten, maar ook door het volgen van een certificatieschema. Binnen IFS, BRC en FSSC 22000 worden scherpere eisen gesteld aan food defense. Er moet een food defense plan aanwezig zijn, zodat producten worden beschermd tegen opzettelijke besmetting. Dit plan wordt opgesteld aan de hand van een risicoanalyse. Maar wat houdt dit eigenlijk in? Waaruit bestaat een goede risicoanalyse en welke afwegingen maakt u? En wat zijn dan de uiteindelijke maatregelen die een voedingsbedrijf kan nemen tegen die kwaadwillige acties?

Waarom deze opleiding?

U krijgt inzicht in de gevaren gelinkt met food defense, en hoe u dit kan voorkomen.

 

U krijgt handvaten aangereikt om het food defense plan binnen uw organisatie op te stellen en/of aan te scherpen en u wordt zich bewust van uw verantwoordelijkheid hierin.

Voor wie

De opleiding is bestemd voor kwaliteitsverantwoordelijken binnen de voedingssector en aanverwante sectoren, die een systeem willen opzetten ter preventie van opzettelijke contaminaties, opgelegd door de eisen van de normen BRC, IFS, FSSC 22000, … of om te voldoen aan de eisen van klanten uit de Verenigde Staten.

Fooddefense

Inhoud

Food defense prg 12

Docenten

Eveline Notebaert
Eveline Notebaert

Eveline is Bio-Ingenieur in de Scheikunde en werkte als kwaliteitsverantwoordelijke en productontwikkelaar in diverse voedingsbedrijven. Tijdens deze periode werd duidelijk dat de toegewezen voedselveiligheidsprojecten haar ding waren, waardoor ze de microbe voor voedselveiligheid te pakken kreeg. Door deze jarenlange ervaring als kwaliteitsmanager en door het regelmatig volgen van bijscholingen m.b.t. voedselveiligheid, wettelijkheid en kwaliteit weet Eveline van aanpakken bij al uw projecten. Zij heeft volledige voedselveiligheidsmanagementsystemen opgebouwd vanaf het prille begin en weet vanuit haar praktische ervaring hoe een dergelijke systemen draaiende te houden en het personeel hierin te betrekken en te motiveren. Het opstellen van een HACCP-plan was één van de eerste projecten waarmee Eveline aan de slag is gegaan. In haar jarenlange professionele loopbaan heeft ze ondertussen vele HACCP-plannen opgesteld, in diverse takken van de voedingsindustrie, evenals in aanverwante sectoren.

LinkedIn profiel bekijken

Prijs

€ 800 excl. BTW

Lid van Amelior?

Lid van Amelior: € 680 excl. BTW
Non-profit Amelior lid: € 600 excl. BTW

Lid worden kan al vanaf € 200 per jaar.

Waar & wanneer

Wanneer: dinsdag 18 mei 2021
Gaat door van 09:00 tot 17:00

Jouw datum niet in deze lijst?

Blijf op de hoogte van nieuwe data

Op maat

Krijgt u liever een oplossing op maat?

  • Win het advies in van een ervaren vakspecialist, en doe beroep op een consultant.
  • Meerdere collegas die deze opleiding willen volgen? Al vanaf 4 deelnemers is in-company voordeliger.
  • Aangepast op basis van de noden van uw organisatie.

Basisvoorwaardenprogramma's in de voeding

Meer info en inschrijvingen

HACCP-inleiding

Meer info en inschrijvingen

Interne auditor voedselveiligheid en HACCP

Meer info en inschrijvingen

ISO 22000: Voedselveiligheid

Meer info en inschrijvingen