Statistiek voor laboratoriummedewerkers

Statistiek voor laboratoriummedewerkers

Waarom deze thematiek?

In elk laboratorium wordt er dagdagelijks gewerkt met meetresultaten die gebruikt worden om beslissingen mee te nemen. In deze beschikbare data zit vaak echter veel meer informatie dan er in realiteit wordt gebruikt. In de statistiek zijn er zeer veel praktische technieken ter beschikking om meer te gaan doen met deze beschikbare data, met als gevolg een beter begrip van de data, diepere inzichten, betere beslissingen, betere analysemethodes en minder variabiliteit in de meetresultaten. Tevens bestaan er voor laboratoria en testmethodes diverse kwaliteitscriteria (ISO 17025, proefnormen,…) voor het valideren van meetmethoden en het vaststellen en rapporteren van de meetonzekerheid van analyseresultaten, waarbij de kennis van statistiek onontbeerlijk is voor het berekenen, verwerken en interpreteren van deze meetgegevens.

Wat mag u verwachten tijdens de opleiding?

Deze opleiding biedt u een zeer degelijke basis voor het juiste gebruik van diverse statistische technieken (visualisatie, hypothesetoetsen, 1e, 2e en 3e lijnscontroles, validatiemethodes, …) die in de dagdagelijkse werking van een laboratorium kunnen aan bod komen.

Uw vaardigheid in het gebruik van statistiek zal toenemen en u kunt dan ook direct na afloop van de opleiding aan de slag in uw labo. Om de concrete toepassing mogelijk te maken, vragen wij u een laptop (met programma Excel) mee te brengen.

Voor wie?

Deze opleiding is bestemd voor laboranten, analisten, kwaliteitsmedewerkers en afdelingshoofden die behoefte hebben om hun basiskennis van statistiek op punt te stellen of uit te breiden en de verworven kennis en inzichten aan te wenden om de kwaliteit van de werking in het labo op een hoger niveau te tillen.

Deze opleiding richt zich tevens tot medewerkers die betrokken zijn bij het opstellen, valideren en borgen van analysemethodes.

 

Programma

DAG 1
  • Inleiding: waarom en wanneer statistiek?
  • Beschrijvende statistiek
    • Type variabelen
    • Beschrijving van de gegevens
      • verwachtingswaarden
      • spreidingsmaten
      • scheefheid en platheid
    • Visualiseren van de gegevens
      • histogram
      • box plot
      • tijdreeks
      • spreidingsdiagram
  • Verklarende statistiek
    • Populatie versus steekproef
    • Verdelingsfuncties
    • Normaalverdeling
      • kansberekeningen onder normaalverdeling
      • centrale limietstelling
      • student t-verdeling
      • testen op normaliteit
    • Betrouwbaarheidsintervallen
      • berekenen, interpreteren van betrouwbaarheidsintervallen
      • invloed van parameters op betrouwbaarheidsintervallen
      • bepalen van steekproefgrootte
DAG 2
  • Hypothesetesten
    • type I en type II fouten
    • T-test en gepaarde T-test,
    • F-test,
    • variantie analyse (ANOVA)
    • regressie analyse en correlatiecoëfficiënt
    • chi kwadraat test
  • Omgaan met uitbijters (outliers)
    • grafisch
    • beschrijvende statistiek
    • Dixon test en Grubbs test
  • Regressie analyse en correlatiecoëfficiënt
DAG 3
  • Kalibratie: opzetten van een methode
    • lineair
    • niet-lineair
  • Validatie
    • selectiviteit (interferentie en matrixeffecten)
    • aantoonbaarheidsgrens
    • bepalingsgrens
    • precisie (herhaalbaarheid & reproduceerbaarheid)
    • juistheid
    • modelafwijking
    • terugvinding
    • meetbereik
    • robuustheid
    • meetonzekerheid
      • bottom-up methode
      • top-down methode
  • Kwaliteitsbeheersing in het labo
    • eerstelijnscontrole (X-R, I-mR)
    • tweedelijnscontrole
    • derdelijnscontrole
      • ringtest
      • Youden plot

Opgelet: interactieve training

Elk programma-onderdeel van deze workshop is doorweven met vraag- en antwoordsessies, het uitvoeren van opdrachten, enz. Om de interactie te bevorderen beperken wij het aantal deelnemers tot maximum 20.

Attest van deelname

Na deze workshop ontvangt iedere deelnemer een attest van deelname.

Trainer

Libbrecht Jan

ir. Jan LIBBRECHT is Burgerlijk Ingenieur Elektro-Mechanica en heeft gedurende 15 jaar diverse operationele en management functies bekleed in de chemische, farmaceutische en voedingssector. Naast zijn ervaring met TQM en ISO9001 is hij reeds sinds 1998 actief betrokken in de implementatie van zowel Lean als Six Sigma in diverse sectoren. Enerzijds als operationeel Master Black Belt bij zowel Johnson&Johnson als Bombardier Transportation en anderzijds als senior consultant heeft hij internationaal een ontelbaar Master Black Belts, Black Belts en Green Belts opgeleid en succesvol begeleid tot certificatie. Daarnaast heeft hij ook zelf talloze Lean en Six Sigma projecten succesvol gerealiseerd. Door zijn professionele ervaring in verschillende sectoren in zowel productie (incl. onderhoud, kwaliteitsdienst, engineering, logistiek) als administratie (aankoop, financiën, personeelsdienst, customer service, legal,...) en de dienstverlenende sector (banken, gezondheidszorg, callcenters telecom,…) kan hij moeiteloos de technieken en principes van procesmanagement, statistiek, Lean en Six Sigma doorvertalen naar de zeer diverse mogelijke verbeteringsopportuniteiten. Sinds 2007 is Jan senior consultant bij Amelior. Hij deelt zijn rijke ervaring graag met u.

Praktisch

Duur: 3 dagen
Start op: dinsdag 20 november 2018, Zwijnaarde
donderdag 02 mei 2019, Antwerpen
Inschrijven
Prijs: vanaf €1090

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Karin BASTIAANNET
+32 (0)56 23 20 66

Contacteer mij

Inschrijven

Data Plaats
dinsdag 20, 27 november, 4 december 2018, van 09u00 tot 17u00
3Square
Rijvisschestraat 124, 9052 Zwijnaarde
Tel.: 09/248 10 00
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
donderdag 2, 16, 23 mei 2019, van 09u00 tot 17u00
Novotel Antwerpen
Luithagen Haven 6 2030 Antwerpen
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart




Prijs

  Lid Amelior Not for profit lid1 Niet-lid
Voordeelprijs bij inschrijving voor 30 dagen voor startdatum €1270 €1090 €1450
Prijs €1410 €1210 €1610

  • 1 Deze prijs is enkel geldig voor onderwijs- en overheidsinstellingen en welzijns- en gezondheidsorganisaties die lid zijn van Amelior.

    Alle prijzen zijn inclusief lunch (uitgezonderd bij halve dag en avondseminaries), koffiepauzes, verfrissingen, syllabus en schrijfgerei. Bovengenoemde prijzen zijn exclusief BTW.

    KORTING :

    Schrijf in met collega’s voor een open opleiding en elke tweede, derde, enz... deelnemer krijgt 20% korting. Lees meer...

    Ook leden betalen aanzienlijk minder zoals u ziet. Meer weten over het lidmaatschap ? KLIK HIER.

  • Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132
  • Hou er echter wel rekening mee dat een bedrag van €105 voor de catering niet met de KMO-portefeuille kan worden vergoed. Dit dient u af te trekken bij de aanvraag van uw subsidie.Bij twijfel of onduidelijkheid, neem contact met ons op.
  • Bovendien komen het overgrote deel van opleidingen in aanmerking voor steun van Alimento (van toepassing op bedrijven uit de voedingsindustrie).
  • Amelior biedt tot slot advies en volumekorting aan organisaties die een substantieel deel van hun opleidingsinvesteringen bij ons willen plaatsen. Contacteer ons via info@amelior.be of het contactformulier. We maken graag met u een afspraak om de juiste keuzes te maken uit het aanbod en om voordelige tarieven af te spreken.
Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
  • economisch interessanter;
  • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
  • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
  • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier