Wie zijn onze experten? - Thierry Uyttenhove

In 2001 deed Amelior-consultant Thierry Uyttenhove eigenhandig een doorstart van het domein “veiligheid & welzijn op het werk” dat later samengebracht werd in 1 HSE domein . Intussen werd het team mooi uitgebreid, komen cursisten van heinde en verre naar Amelior om de opleiding preventieadviseur te volgen en geeft men jaarlijks HSE-advies aan tientallen organisaties. Tijd om kennis te maken met Thierry.
Thierry Uyttenhove

“Trots dat we een ruim netwerk van HSE-managers hebben kunnen uitbouwen”

Geboren in 1969
Burgerlijke staat? Getrouwd, 2 kinderen
Opleiding? Industrieel ingenieur elektromechanica (UGent), aangevuld met een licentie veiligheid niveau 1 (VUB), een diploma milieucoördinator A en diverse opleidingen rond risk- en algemeen management
Wat doe je bij Amelior? Trainingen geven over ISO 14001, ISO 45001 en ISO 9001, HSE-audits uitvoeren, ondersteuning geven aan organisatie bij de implementatie van een geïntegreerd veiligheidsmanagementsysteem en hen op weg helpen naar leiderschap in veiligheid
Aan boord bij Amelior sinds? 2001
Wat doe je als je niet aan het werk bent? Reizen, lopen, quality time spenderen met het gezin, genieten van een lekker wijntje

Even terugspoelen naar de beginperiode. Hoe ben jij bij Amelior terechtgekomen, Thierry?

“Amelior heb ik leren kennen via mijn vorige werkgever, een constructiebedrijf met veel opdrachten in de chemie en petrochemie. De veiligheidsstandaarden in die sectoren lagen hoog, en dus moesten we zelf geregeld extra opleiding volgen. Via Amelior – toen heette het nog Centrum voor Kwaliteitszorg – heb ik toen bijvoorbeeld mijn diploma Milieucoördinator A gehaald. In 2001 besloot de toenmalige directeur van CKZ om de scoop van het huis te verbreden, een logische evolutie. De focus van CKZ lag dan wel op kwaliteit, in de marge stelden klanten steeds vaker vragen over veiligheid. Een aantal consultants had zich al in VCA verdiept, maar een expert in veiligheid had CKZ nog niet in huis. In de vacature werd ervaring gevraagd met milieu, veiligheid en managementsystemen, en dat was alles waar ik op dat moment mee bezig was. De gedachte dat ik alles van nul kon opbouwen, prikkelde me zodanig dat ik niet getwijfeld heb. In mijn eerste jaren bij CKZ heb ik veel steun gekregen van Francis Manãs, de toenmalige manager consultancy. Hij heeft me getoond hoe je veiligheidsmanagement in een bredere strategische context kunt integreren. Vrij snel ben ik ook begonnen met het ontwikkelen van nieuwe opleidingen, waaronder die van preventieadviseur en diverse kortlopende programma’s. Dat de opleidingen voor preventieadviseurs en HSE-managers vandaag een van onze populairste opleidingen zijn, die we met een professioneel team hebben weten uit te bouwen, daar ben ik best trots op. Alles bij elkaar hebben we al ruim 500 preventieadviseurs en –medewerkers gevormd. Velen van hen zijn nog steeds belangrijke klanten.”

Welke bagage bracht je mee?

“Mijn loopbaan ben ik begonnen in de industriebouw, in een KMO in de Westhoek waar ik me op kwaliteitszorg en veiligheid toelegde. In die periode heb ik aan de VUB ook mijn bijzondere licentie veiligheidstechnieken niveau 1 gehaald. Daarna heb ik vier jaar gewerkt als preventieadviseur en milieucoördinator, in een bedrijf dat onder andere drukvaten en destillatiekolommen bouwt voor de chemie en petrochemie. We werkten er samen met internationale ingenieursbureaus en realiseerden projecten bij kleppers als BASF, DOW Chemical en BP. Een fantastische leerschool! Als HSE-manager begeleidde ik de werf- en projectleiders bij de bouw van de installaties. Ik gaf er ondersteuning en advies zodat alles op een veiliger manier gebeurde en dat de installaties aan de hoge veiligheids- en milieueisen van de studiebureaus voldeden. Safety first was voor mij toen al de evidentie zelve, net zoals het gebruik van een veiligheids- en milieumanagementsysteem. Ik had vrij snel door dat een managementsysteem ons zou helpen om één en ander te structureren en verder te verbeteren.”

Wat spreekt je aan in deze job?

“Ik vind het interessant om bedrijven te zien evolueren. Organisaties schakelen mij in op momenten van verandering. Als ik hen kan helpen de volgende stap te zetten, dan geeft me dat veel voldoening. De centrale vraag voor mij is altijd dezelfde - hoe kan ik als partner van de klant duurzaam waarde creëren? – maar het antwoord is altijd weer anders. Al naargelang de aard van de onderneming en de maturiteit van de organisatie, reik ik andere instrumenten aan en betrek ik collega’s uit andere expertisegebieden. Dat is meteen ook de sterkte van het huis Amelior. De vraag achter de vraag leidt tot een duurzamere en bredere oplossing. Ik werk altijd op maat van de organisatie, nooit vanuit mijn boekentas. ISO-normen bijvoorbeeld zal ik altijd naar de realiteit van  mijn klant vertalen, in een taal die hij begrijpt. In de praktijk betekent dat dat je in het ene bedrijf al verder kunt gaan dan in het andere. Hoe goed maakt veiligheid, welzijn op het werk deel uit van de globalere strategische context ? Het is aan mij om me telkens weer aan te passen. Die diversiteit vind ik boeiend. Als ik zie welke progressie bepaalde klanten over de jaren heen hebben gemaakt, hoeveel veiliger, kwalitatiever, milieu- en mensvriendelijker ze vandaag werken, dan kan ik daar alleen maar tevreden mee zijn.”

Welke projecten blijven je het meest bij?

“Bij veel klanten ben ik al jaren kind aan huis. Meestal is het met één vraag begonnen en zijn daarna allerlei nieuwe vragen gevolgd. Als ik voel dat een bedrijf vooruit wil, dan mogen ze mij om het even wat vragen. Gesteund vanuit een brede ervaring maar minstens ook vanuit Amelior als team, help ik hen er graag bij. Een van de klanten waar ik al lange tijd kom, is TE Connectivity. Het parcours dat ze daar hebben afgelegd, vind ik bijzonder knap. Veiligheid is er echt in de hoofden van de werknemers geslopen. Iedereen voelt zich verantwoordelijk. Maar net zo goed zou ik hier naar andere cases kunnen verwijzen. Nexans, Autojet TechnologiesC-Power/Senvion/CMI, Clarebout Potatoes: die bedrijven zetten allemaal mooie stappen vooruit. Daaraan kunnen bijdragen, is wat mij als consultant drijft.”

Hoe bevalt de combinatie met het lesgeven je?

“Dat wij allemaal trainers-consultants zijn, is een troef. Omdat we met onze voeten in de praktijk staan, weten we perfect welke moeilijkheden cursisten ervaren. Wij geven nooit zomaar wat theorie, maar linken altijd met de praktijk. Die combinatie is ook voor mezelf een verrijking. Je wordt uitgedaagd om de materie door en door kennen. Of het nu gaat over ISO 14001, ISO 45001 of ISO 31000, je moet elke zin uit de norm begrijpen en weten welke interpretatie je eraan moet geven.” 

Wat is het moeilijkste aan jouw werk? Welke ‘fouten’ zie je vaak terugkeren?

“Niet alle managers liggen even hard wakker van veiligheid. ’Is dat allemaal wel nodig?’, is een opmerking die preventieadviseurs heel regelmatig te horen krijgen. Het vraagt tijd en overtuigingkracht om het management mee op de kar te krijgen. Hen goed informeren over het wat en waarom is de sleutel. Eenmaal managers dit goed begrijpen, zullen ze de boodschap niet alleen ondersteunen, ze zullen ze ook zelf uitdragen. Als zij tonen dat ze veiligheid belangrijk vinden, dan zal de rest van de organisatie veel makkelijker volgen. Want dat is natuurlijk de cruciale volgende stap. Beleid mag niet in de hiërarchie blijven hangen, je moet het naar de vloer krijgen. Als ik projecten begeleid, zal ik dan ook altijd met de arbeiders gaan praten om hun ervaring te benutten en hen te engageren. Aan leidinggevenden geef ik de raad om tijd te maken om één en ander te duiden. Ze moeten hun medewerkers betrekken in de verandering en hen feedback geven, zeker ook in positieve zin. Sommigen delen van nature uit graag complimenten uit, anderen moeten het leren. Maar het loont de moeite waard. Je mensen én je organisatie gaan ervan groeien.”

Hoe zie jij ‘veiligheid en welzijn op het werk’ verder evolueren?

“In de toekomst zullen bedrijven nog veel meer dan vandaag met risicomanagement bezig zijn, in alle gelederen en op alle niveaus. Zoek daarbij ook actief naar opportuniteiten. De ISO-normen zetten daar meer en meer toe aan. Als organisatie moet je leren nadenken over alle (zowel naar kwaliteit, veiligheid, milieu, …) risico’s én opportuniteiten, want dat komt de kwaliteit van je besluitvorming ten goede.”

Meer info?

Onze collega helpt je graag verder!

Thierry Uyttenhove
Thierry Uyttenhove
Senior consultant / trainer