Integraal gezondheidsmanagement (IGM)

Integraal gezondheidsmanagement

INCOMPANY OPLEIDING

De opleiding Integraal gezondheidsmanagement (IGM) kadert binnen het welzijnsbeleid van een organisatie. Het is een strategisch belangrijk onderdeel en heeft niet alleen als doelstelling de integrale gezondheid van zijn medewerkers te bevorderen, maar werkt ook kostenbesparend voor de organisatie. Tijdens deze 2-daagse opleiding willen wij u niet alleen inzicht geven in de begrippen en zijn onderdelen. We willen u graag ook enkele handvaten meegeven om zelf binnen uw eigen leefwereld of binnen uw organisatie aan de slag te gaan.

Waarom deze thematiek?

IGM of Integraal gezondheidsmanagement kadert binnen het welzijnsbeleid van een organisatie. Het is een strategisch belangrijk onderdeel en heeft niet alleen als doelstelling de integrale gezondheid van zijn medewerkers te ambiëren, maar werkt ook kostenbesparend voor de organisatie.

De nood aan een integrale aanpak van gezondheid en welzijn op het werk wordt vaak gemeten aan de hand van het absenteïsme cijfer en het ziekteverzuim binnen een organisatie. Daar waar het gemiddelde enkele jaren geleden nog op ongeveer 4% lag, merken we vanuit een studie van Securex in 2012 dat het gemiddelde strandt op 5.5% voor voltijdse medewerkers en op iets meer dan 7% voor deeltijdse medewerkers. Een niet te ontkennen toename aldus.

Wat mag u verwachten tijdens de opleiding?

In deze opleiding streven we na u inzicht te geven in de materie. Daarom is het belangrijk een totaalaanpak na te streven. De mens is meer dan het fysieke component, de lijfelijke aanwezigheid op de werkvloer. ‘Een gezonde geest in een gezondheid lichaam' is een spreekwoord dat hier des te meer van toepassing is.

Wil men werken aan de totaliteit, dan moet men oog hebben voor zowel het fysieke, mentale, emotionele, sociale en misschien zelfs het spirituele deelkarakter van een persoon.

Tijdens deze opleiding willen wij u niet alleen inzicht geven in de begrippen en zijn onderdelen. Maar beogen we u ook enkele ‘handvaten' mee te geven om zelf binnen uw eigen leefwereld of binnen uw organisatie aan de slag te gaan.

Voor wie?

Deze opleiding is interessant voor eenieder die meer te weten wenst te komen over de materie inzake Integraal Gezondheidsmanagement.

Binnen organisaties denken we daarbij aan:

 • Preventieadviseurs 
 • Beleidsmedewerkers en -leiders
 • Management 
 • HR-medewerkers

Opgelet: interactieve training

Dag 1 

 • Wat is het begrip Integraal Gezondheidsmanagement 
 • Waaruit bestaat Integraal Gezondheidsmanagement
 • Wat is de rol van het management bij Integraal Gezondheidsmanagement 
 • Toolbox waarmee u aan de slag kan om aan IGM te werken

Op het einde van de eerste lesdag krijgt u een vragenlijst mee. Door het invullen van deze vragenlijst maakt u een inschatting van de eigen integrale gezondheidstoestand van uzelf of deze van uw organisatie.

Hiermee wordt verder gewerkt op lesdag 2

Belangrijk is ook dat u na dag 1 in uw eigen organisatie op zoek gaat naar het ziekteverzuim. Welke zijn de cijfers inzake deze materie en hoe kan uw organisatie hier aan werken?

Dag 2 

 • Time management binnen het kader van integraal gezondheidsmanagement
  • Definitie
  • Effectiviteit vs efficiëntie
  • Fundamentals
  • Tijdrovers en tijdbespaarders
 • Emotionele intelligentie
 • Spirituele luik
 • Bespreking van de oefening die gemaakt werd na dag 1 en bespreken van eventuele acties naar de toekomst toe voor u en uw organisatie.

Welke zijn de voordelen van het werken aan IGM binnen uw organisatie?

Aandacht hebben voor het integrale karakter van de aanpak van gezondheid impliceert dat dit niet enkel de verantwoordelijkheid is van de werkgever. Gezond-zijn eindigt niet na de werkuren. De lijn kan en moet met andere woorden doorgetrokken worden naar de persoonlijke omgeving van de medewerker. Doch het werken aan IGM niet alleen een taak is om aan te werken tijdens het werk, doch zijn er inherent verschillende voordelen verbonden aan een goed uitgewerkt IGM –beleid:

 • Met IGM krijg je inzicht in de inzetbaarheid van de medewerkers en kan je de mensen efficiënt inzetten en houden
 • Er is aandacht voor de stressbeleving en het proactief werken hieraan, teneinde burnout te voorkomen
 • Op een realistische manier wordt gewerkt aan het absenteïsme en uitstroom. De doelstelling is van het verzuimbeleid een gezondheidsbeleid te maken.
 • De motivatie en het werkplezier van de mensen worden daadwerkelijk verhoogd

Trainers

De Rycke Kathleen

Kathleen DE RYCKE was voorheen wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit Gent en zelfstandig consultant HRM & coach van individuen en teams. Sedert 2010 is zij werkzaam als Senior Consultant ‘People Management’ bij Amelior. Zij bouwde op vlak van ‘HRM’ en ‘Psycho-sociaal welzijn' tijdens haar voorbije werkervaringen een ruime expertise op. Gezondheidszorg, universitaire en algemene ziekenhuizen, openbare besturen, pharmaceutische industrie,... zijn sectoren waar Kathleen heel wat ervaring opdeed inzake HRM, stressmanagement, teamontwikkeling, communicatie, motivatie, leiding geven, change management,…

Kimpe Annelies

Annelies KIMPE behaalde een master in de Toegepaste Taalkunde en vulde dit diploma aan met een Pedagogische Bekwaamheid. Na jaren werkzaam te zijn geweest als 'Assistant Corporate Communication' bij de Picanol Group (Ieper), maakte ze in 2009 de overstap naar Amelior. Zij is werkzaam als trainer/consultant binnen het domein People, waar zij haar expertise op vlak van time management, presenteren en vergaderen, ... dagdagelijks benut in zowel profit als not-for-profit organisaties.

Praktisch

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Greet VANFLETEREN
+32 (0)56 23 20 61

Contacteer mij

Inschrijven

Deze opleiding is op korte termijn enkel via in-company training te bestellen. Wij willen u graag verwittigen mocht dit wijzigen of kunnen vrijblijvend met u de mogelijkheden bekijken.

verwittig mij

Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier